Clean Connections

CLEAN CONNECTIONS is een hartverwarmende documentaire waarin zes jongeren met elkaar in gesprek gaan over verslaving.
Sommigen van hen hebben ervaring met verslaving, anderen helemaal niet. Wat herkennen ze in elkaar? En zijn er dingen die ze nooit verwacht hadden?
Door middel van kunst delen ze kwetsbare momenten uit hun leven met elkaar: de één via een spoken word en de ander met hulp van van een animatie die beeldend kunstenaar Kyra Sacks maakte. CLEAN CONNECTIONS vormt een opening tot gesprek over verslaving. Een relatief klein deel van de jongeren is gevoelig voor verslaving, maar momenten waarop we steun kunnen gebruiken kennen we allemaal. De documentaire laat zien hoe we vaak - meer dan we vermoeden – dingen met elkaar gemeen hebben.

Mist

De documentaire is gemaakt door kunstenaarscollectief Coup Cura in samenwerking met Novadic-Kentron. De film werd gemaakt in kader van Project MIST; een meerjarig project waarin Coup Cura door middel van spoken words, virtual reality, theaterworkshops, beeldende kunst en documentaire het land in trekt om kwetsbaarheid bespreekbaar te maken en stigma’s rond verslaving tegen te gaan. Al deze interventies dienen tevens als research voor de nieuwe voorstelling van Coup Cura die in januari 2023 in première zal gaan. Laat hier je mailadres achter als je op de hoogte wil blijven van de dingen die we doen!

Coup Cura bestaat uit Karin Jessica Jansen, Eva Knibbe en Eefje Suijkerbuijk.

De stem van scholieren

In de aanloop naar de documentaire CLEAN CONNECTIONS heeft Coup Cura workshops gehouden op verschillende scholen verspreid over Brabant waarin scholieren zelf spoken words maakten. Martijn Rooker en Eva Knibbe hebben dit materiaal samengevoegd tot een spoken word waarin veel van de scholieren te horen zijn. Luister ‘m hier!

Keep talking

Als we iets hebben geleerd is hoe belangrijk het is om te blijven praten. Praten over je eigen struggles en benieuwd zijn naar het verhaal van de ander is de sleutel om het stigma op kwetsbaarheid en verslaving te doorbreken. Los van de deelnemers in de documentaire zijn ook drie andere koppels met elkaar in gesprek gegaan. Hun whatsappconversaties kan je hieronder bekijken. Daarbij wisselen ze ook een spoken word en een animatie met elkaar uit om de ander deelgenoot te maken van hun ervaring.

Lois (28 jaar)
“Het gekke is; ik kom uit een heel liefdevol gezin. Geen traumatische jeugd gehad. Een HBO opleiding afgerond en een goede baan… en toch raakte ik enorm verslaafd.”

Nikky (17 jaar)
“Ik speel op hoog niveau hockey en doe naast school 20 tot 24 uur per week aan sport. Dan denk ik soms wel; even opletten dat het niet te veel wordt. Wat zou er met mij gebeuren als hockey me werd afgepakt?”

Frank (36 jaar)
“Ik heb mijn leven terug, maar het is hard werken. Verslaving is een ziekte die nooit meer overgaat.”

Violet (15 jaar)
“Wat als ik met teveel dingen in mijn hoofd zit. Als die depressieve tijd terug komt en die jonko uit de zak.”

Meld je aan!

Wil jij ook een app interview doen met een ervaringsdeskundige, meld je dan aan via je school/opleiding of via info@coupcura.nl en vertel ons kort waarom, dan kijken wij of we je kunnen koppelen.

DISCLAIMER: Heb je zelf te maken met verslaving en wil je hierover praten? Neem dan contact op met een verslavingszorginstelling bij jou in de buurt.
Neem in geval van acute psychische nood onmiddellijk contact op met MIND Korrelatie of 113, zij staan zowel telefonisch als via de chat dag en nacht voor je klaar.